Wat is een WordPress website?

Wat is een WordPress website? Misschien heb je deze term wel vaker gehoord of ben je hierop gewezen. Wordpress is een CMS systeem (Content Management Systeem). Een wat? Kort gezegd een systeem waar je een website mee kunt bouwen. Dit systeem is geheel gratis te gebruiken. Wil je dus werken met een simpel beheersysteem? Lees dan deze handige handleiding.

Wat is een WordPress website voor systeem?

Wat is een WordPress website en hoe kan je dit correct inzetten? Dit systeem was vroeger slechts een blogsysteem, waar je blogs op kon maken en publiceren. Nu anno 2021 is dit programma uitgegroeid tot ‘s werelds meestgebruikte CMS systeem ooit! De mogelijkheden van dit systeem zijn ontelbaar. Ik zal je kort en krachtig uitleggen hoe je het beste uit beheersysteem kan halen en wat je allemaal met hiermee kan doen. Videohandleiding zit hier natuurlijk bij inbegrepen! Lees verder! Wacht nog even, ben je op zoek naar een vakspecialist die dit voor je uit handen neemt? 

Wat is WordPress? En hoe werkt het?

Wat is een WordPress website? Dat is nog wellicht de vraag die je bezighoudt. Lees verder om achter de werkwijze te komen van dit systeem 🙂 WordPress is eenvoudig toe te passen en is een bouwsysteem waarmee je snel en goed een mooie website kan neerzetten. Zonder gedoe en met een paar muisklikken kan je je website eenvoudig in elkaar zetten. Vroeger was het onbegonnen werk maar met de technologieën die WordPress beschikbaar stelt is het een eitje geworden. Bekijk hieronder de video om een beter beeld te krijgen van de werwijze. 

Waarom dit systeem?

Ruim 33% van alle gebruikers gebruikt dit waanzinnig CMS systeem. Maar waarom geen ander systeem zal je vast denken. Dit systeem is enorm zoekmachine vriendelijk. Dat houdt in dat Google voorkeur geeft aan websites die gebouwd zijn met dit systeem. Dit komt door haar fantastische techniek. Als jij een website hebt gebouwd in dit systeem is alles van begin af aan gestructureerd. Denk aan: Links, footers, headers. Bezoekers houden van zo’n gebruiksvriendelijkheid en daarom geeft Google jouw website voorrang. Wat is WordPress nou eigenlijk? Dat is denk ik een vraag die is verwatert. Je zult denk ik meer met deze vraag zitten, welke nadelen dit systeem brengt.

De pluspunten

Wat is een WordPress website voor systeem? Een WordPress website is kwalitatief en uitermate geschikt. Maar er zijn weinig nadelen. Natuurlijk zeg ik niet helemaal geen nadelen. Elk systeem heeft wel een minpuntje. En dan bedoel ik het  ”langdradig aanpasprobleem”. Dat houdt dat vooral in het begin een tijdje duurt voordat je iets hebt aangepast. Het gaat als een trein wanneer je ervaren bent maar dan nog moet je eerst inloggen en vervolgens pagina openen en daarna pas je tekst bijvoorbeeld aanpassen. Dat kan soms hinderlijk zijn als je heel snel iets wilt aanpassen. Maar dit is ook gelijk het enige probleem. Hierna volgt er een video. Ik hoop dat ik je tot nu toe je vraag: wat is WordPress, zo goed mogelijk heb verduidelijkt.

Bekijk hieronder een video waarin je een tour krijgt van de dashboard in WordPress.

Gezien? Zo kan jij straks meteen de boel sneller verkennen en heb je nu een beeld van het intern dashboard systeem.

Voordelen WordPress

Dat gaat razendsnel. Van teksten aanpassen tot aan complexe design werkzaamheden uitvoeren. Denk aan:

  • Foto’s toevoegen
  • Sliders aanbrengen
  • Tabellen maken
  • Icoontjes plaatsen
  • Formulieren ontwerpen en invoegen
  • Tekst aanpassen en invoeren

Kortom, alles wat je maar kan bedenken als het gaat om het bouwen van een website.

WordPress gebruiken zonder technische kennis

De voordelen van een WordPress website zijn uiteenlopend. Je kunt dit CMS systeem in principe gebruiken zonder technische kennis. Dat wil dus zeggen dat jij geen code kennis moet hebben voor het maken van een simpele website. Ook niet voor een wat complexere website. Vroeger was je de pineut en stond je met lege handen. Maar nu is het eenvoudig om direct een website te bouwen. Ook een webshop behoort tot de mogelijkheden.

Dit komt door de plugins (soort van apps) die je kan downloaden en activeren. Op deze manier kan je gemakkelijk alles maken. Wanneer je deze zogenoemde plugins hebt geinstalleerd hoef je ze alleen nog te activeren. Daarna zijn ze klaar voor gebruik en kan je deze actie meteen op je website zien. Zo is het afgelopen jaren ontzettend vereenvoudigd voor iedereen die maar een website wilt. Maar met WordPress moet je blijven oefenen. Maar wat als ik geen tijd heb? Dan raadt ik je klem aan om te oefenen zodat je kennis niet verwatert. Als je lang niet meer op WordPress bent geweest zul je dingen weer moeten ophalen omdat je ze bent vergeten. Dat kan je weer tijd en moeite kosten. Dit is uitermate vervelend, zeker als je snel iets wilt aanpassen en het NU moet gebeuren.

Stap 1. Installeren

Wat is een WordPress website toch moeilijk, zal je vast denken. Maar ik help je bij het proces. Allereerst moet je een hosting en een domeinnaam hebben. Hiervoor kun je terecht bij een hostingbedrijf. Ik raad je met klem aan om goed te kijken welk pakket je het beste kunt aanschaffen. Neem daarvoor contact op met het betreffend hostingbedrijf. Vraag meteen aan je hostingbedrijf of ze je domeinnaam kunnen koppelen aan je hosting. Dat scheelt je uitzoekwerk. Wanneer deze twee zaken zijn geregeld dien je WordPress te installeren. Via het onderstaande video kun je stap voor stap zien hoe dit moet doen. Let op: Bekijk de video en pas elke stap toe om te komen tot het juiste resultaat. Want je wilt dit natuurlijk goed doen. Hieronder zie je als het ware een WordPress handleiding waarin je wegwijs wordt gemaakt hoe je WordPress installeert.

Wanneer dit is gedaan en WordPress is geïnstalleerd, kun je meestal direct aan de slag met WordPress. Je kunt dan meteen beginnen met het uitzoeken hoe alles werkt zodat je sneller van start kan gaan met het bouwen van jouw ideale website. Heb je al een website en wil je deze overzetten naar WordPress? Dat kan, schakel daarbij wel een webdesigner die weten hoe je dat goed moet regelen. 

Stap 2. domeinnaam kiezen

Deze vraag tiert rond, maar het antwoord is vrij simpel. Dat ligt er geheel aan waar je je website wilt dienstbaar moet zijn. Als dat in Nederland is, dan wil je een .nl. Is het in Denemarken, dan kies je voor .de . Dit is immers beter zo vooral omdat Google positiever reageert op deze wijze.  Dus een .nl website in Nederland is in de ogen van Google hoger in waarde dan een .com domein. De keuze is dan snel gemaakt.

Nu we hier toch over hebben wil ik je als laatste ten sterkste adviseren om niet je domeinnamen vol te proppen met: 4you. domeinnamen. Dus domeinnamen met cijfers of strepen (-). Dat verpest de uitstraling van je domeinnaam en dat komt slordig over. Niet echt ideaal.

Moet ik hiervoor betalen?

Als ondernemer of hobbyist zou je denken dat dit CMS systeem klauwen met geld kost. Want zo een gaaf systeem kan toch niet goedkoop zijn. Niets is minder waar, je kunt de software gratis downloaden via de officiële site van WordPress. Ik vind het persoonlijk ook slim. Want je wilt dat zoveel mogelijk mensen gebruik gaan maken van software. De beste manier om dat te realiseren is door het gratis aan te bieden. In de meeste gevallen is dit overbodig. Want je hostingbedrijf levert dit gratis bij je hostingpakket. Maar mocht dit niet het geval zijn dan kun je het inderdaad downloaden via de officiële website.

Oprichter

De oprichter van dit geweldig systeem is Matt Mullenweg. Hij bracht het in 2005 uit en er waren toen al 900 duizend downloads gedaan. Inmiddels is het programma uitgegroeid tot een mega imperium. In datzelfde jaar verliet hij zijn huidige baan om zich volledig te storten op zijn kunstwerk.

Wat vroeger nog een complex systeem was voor computergeeks is nu omgevormt tot een makkelijk beheersysteem. Het beheersysteem is de Ferrari geworden onder alle CMS systemen. Vrijwel iedere webdesigner kent het op z’n minst of heeft er wel een keer meegewerkt. Wat ook leuk is om te weten is dat je zelf ook plugins kan maken en ze kunt uploaden zodat iedereen ze kan gebruiken. Dit is natuurlijk een leuke bijdrage. Dit heet open source. Je bent vrij om ook jouw input te geven aan het systeem. Er zijn inmiddels duizenden plugins gemaakt door gebruikers die vandaag de dag te gebruiken zijn voor het toevoegen van jouw gewenste elementen op je website.

Zelf een website maken

Iedereen die zelf een website wilt maken wil het maximale eruit halen om de beste website te maken. Of het nu gaat om het promoten van je bedrijf of om een hobby website op te zetten. Het moet er mooi en goed uitzien want er komen bezoekers. Daarnaast wil je ook dat je website goed, veilig en snel werkt. Anders zullen bezoekers niet lang blijven. En last but not least, je wilt dat je online goed gevonden wordt. Ik heb daarom speciaal voor jou een overzicht gemaakt van de beste webdesigntips, om dit snel te achterhalen.

Deze tips zijn makkelijk uitvoerbaar en kunnen worden uitgevoerd zonder technisch gedoe. Ze dragen bij aan de juiste criteria als het gaat om het bouwen van een goede website en het beter vindbaar maken van je website in Google. Hier kan jij dus zeker mee aan de slag om jouw website te bouwen en in het zonnetje te zetten. Zeker als jij een beginner bent kan dit een heleboel verduidelijken.

Wat kan dit CMS systeem?

Zeker als ondernemer ben je kieskeurig over het juiste CMS systeem. Ik kan met absolute zekerheid zeggen dat dit systeem precies aansluit op de behoefte van de ondernemer. Want jij als ondernemer wilt een flexibel systeem waarmee jij talloze dingen kan. Je bent immers creatief en zit boordevol ideeën die je online naar buiten wilt brengen. En daar is dit beheersysteem uitermate geschikt voor.

Wil je bijvoorbeeld een mega actie zetten op je website met aftelklok. No problem, binnen een paar muisklikken staat het erop. Of wil je je formulier aanpassen op basis van jouw huisstijl, ook geen probleem. Dit systeem heeft alle opties waar je maar aan kan denken. Het bouwen van een WordPress website is dus makkelijk dan je denkt.

Wat is WordPress? Deze vraag ligt nu hopelijk achterwege. Binnen WordPress heb je ook een plugin waarmee je je website op supersnelle wijze kunt bouwen. Dat kun je doen met Elementor Pagebuilder. Zie foto hieronder. Je kunt elementen naar je website slepen en klaar is Kees. Dit is zo te regelen. Wanneer je bent ingelogd in WordPress hoef je alleen naar plugins en vervolgens Elementor pagebuilder activeren. Vervolgens kun je naar een willikeurige pagina en dan kan je beginnen met ontwerpen. 

Beveiliging

De beveiliging van je WordPress website is ontzettend belangrijk. Nadat je website klaar is wil je natuurlijk dat hij niet wordt gehackt of nog erger gevoelige informatie van je klanten worden blootgesteld. Daarom is het zaak om te zorgen dat je website goed beveiligd is. Ook zoekmachines zoals Google stellen dit als harde eis. Want zij willen natuurlijk de bezoekers die via hun website naar iets zoeken in gevaar brengen of nare ervaringen bezorgen.

Nadat de SSL via je hostingprovder is geregeld moet je naar WordPress om daar het zogenoemde ” SSL Really” plugin te installeren. Nadat je dit hebt gedaan moet je meestal afwachten totdat de SSL certificaat van je hostingprovider op actief staat. Wanneer dit het geval is zie je linksboven een ” groen slotje ” met https:// staan. Wanneer dit het geval is is je website officieël beveiligd.

WordPress scoort op beveiligingsniveau ook hoog. Dus je hoeft je niet veel zorgen te maken. Een strenge beveiliging als SSL is niet gauw te doorbreken. Zie hier daarom op toe. Want zonder website beveiliging is je website makkelijk te hacken. Je hostingprovider is meestal de moeilijkste niet om je een handje te helpen mocht je er echt niet uitkomen. Zij vinden het uiteraard ook belangrijk dat je website in veilige handen is.

Stap 3. Template activeren

WordPress werkt met zogenaamde templates. Beschouw het als een kant en klaar ontwerp die je makkelijk kan aanpassen. Deze templates kan je makkelijk vinden door de plugin Astra sites te downloaden en te installeren. Vervolgens kun je via Astra sites je WordPress template uitkiezen. Er zijn talloze templates beschikbaar. Zo kan jij zonder gedoe een geschikte template kiezen om het geheel jouw versie te maken.

Het is dus toch een eenvoudig systeem! Niet elke template is geschikt voor jouw ideale website. Kijk dus goed naar de opbouw van die template. Dat scheelt je onwijs veel tijd en moeite achteraf. Je kan beter meteen een geschikte template vinden om weinig te hoeven aanpassen, dan straks veel aanpaswerk aan je broek te hebben. Je wilt natuurlijk snel online komen en niet nog urenlang bezig zijn met een website terwijl je over een jaar nog steeds geen online bereik hebt. Daarom doe je er verstandig aan om eerst een schets te maken van je ideale website om vervolgens een geschikte layout te kunnen kiezen.

Betaalde ontwerpen

Wil je weinig tot niets aanpassen, dat is ook mogelijk. In WordPress vind je ook betaalde templates die zo goed als klaar zijn voor gebruik. Bedragen variëren van €20 tot €60 en zijn na betaling direct klaar voor gebruik. Deze templates hoeven je niet nog te ontwerpen. Wil je zelf je een ontwerp maken, dan moet je ervoor kiezen om van scratch te beginnen. 

Gebruiksvriendelijkheid

Google heeft 1 duidelijk doel voor ogen en dat is de beste websites voorschotelen aan haar gebruikers die wat zoeken. Daar komt niet alleen uitstekende content bij kijken maar ook gebruiksvriendelijkheid. Sterker nog dit is anno 2019 heel hoog gaan wegen. Denk er zelf eens bij na: een website waarvan de bezoeker tevreden mee is qua content maar die traag laad. En de knoppen niet werken. Laat staan nog de structuur van de website die geen hond begrijpt.

Die website zou de zoekmachine niet graag bieden aan haar gebruikers. Want dat zou de kwaliteit van de zoekmachine verminderen. Maar jij zelf als eigenaar van een WordPress website zou daar geen zak aan hebben. Bezoekers komen naar je website om het te verlaten. Daar is niemand blij mee. Je wilt een waardevolle maar tegerlijkertijd een gebruiksvriendelijke website neerzetten.

Maar wat is WordPress nou eigenlijk in een vogelvlucht? Dat is vrij simpel:

Stap 4. WordPress website ontwerpen

Dit systeem is zeer mobielvriendelijk. Nadat je hem hebt geinstalleerd kun je beginnen met het ontwerpen.  Je website komt er dus ook op mobiel tip-top uit te zien. Jij hoeft je dus niet druk te maken gezien het feit dat je je website op computer ontwerp. Ook op tablet is hij zeer geschikt om op weer te geven. Dat is enorm belangrijk om de gebruikservaring van je bezoekers te optimaliseren. Volgens de laatste cijfers komt maar liefst 60% van het verkeer vandaag de dag via mobiel. Dat is enorm veel. Je wilt dan ook dat de mobiele versie van je website staat als een huis.

Ook Google heeft dit principe niet aan zich voorbij laten gaan. En introduceerde de Panda update om hier een nauwlettend oog op te hebben. Gezien haar gebruikers centraal staan heeft Google hier zeker werk van gemaakt. Sterker nog, wie geen mobielvriendelijke website heeft kan een positieverlaging verwachten. Mocht jouw concurrent hier wel op toe hebben gezien en een responsive website hebben dan krijgt hij voorrang. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Maar gelukkig hoef jij hier geen zorgen om te maken. Want WordPress heeft een standaard een mobielvriendelijke website. Jij hoeft er alleen voor te zorgen dat je website ook op mobiel goed ontworpen is. Als bezoekers op je mobiele website komt dan staat hij automatisch al op een afgesteld scherm.

Het enige wat jij hoeft te doen is het verkleinen van je lettergrootte en afbeelding. En geen zorgen, dit heeft geen invloed op je computerscherm. 

Hostingpakket

Een WordPress website zonder hosting is onmogelijk. Jij weet precies hoe je je website wilt hebben. Misschien video’s of alleen tekst. In ieder geval let erop dat als je aan de slag gaat met WordPress je het juiste hostingpakket afneemt. Dat is bepalend of je veel betaalt of juist te weinig betaalt. Heb je bijvoorbeeld video’s dan is het belangrijk dat je genoeg data hebt. Want een video verbruikt veel data. Met een lage websiteruimte kan dit voor problemen zorgen. Denk aan dat je website offline raakt vanwege overmatig verbruik van je data. Dit moet je niet hebben. Dus kijk hoeveel verkeer je website op kan vangen en ga na of je website plannen passen bij je dataverbruik. Ik adviseer je dan ook contact op te nemen met het hostingbedrijf voor de juiste beslissing.

De laadtijd

Dit is een zeer bekend meest gesteld onderwerp.  Bewegende elementen kunnen daarnaast ook een negatief effect hebben de laadtijd van je website. Dit komt omdat ze tijd nodig hebben om te laden. Je tekst is er meteen, dat geldt bijvoorbeeld niet voor het bewegende element op je website. Die heeft laadtijd nodig voordat hij daadwerkelijk goed is geladen. Dat kost dus tijdVia Google Pagespeed Insights (speedtest tool van Google) kun je eenvoudig de laadtijd van je website checken. Wat ook zo handig is bij deze tool is dat je ook meteen mooie adviezen meekrijgt die van nut kunnen zijn bij het verbeteren van je laadtijd.

Downloaden

Je krijgt een extra tip om dit CMS systeem te downloaden voor gebruik. Het is uiterst belangrijk dat je een hosting account hebt en vervolgens kan je rustig beginnen met downloaden. In de meeste gevallen is dit niet nodig en kun je direct beginnen met installeren. Dit ligt geheel aan welk hostingbedrijf je kiest. Het is nogmaals wel heel belangrijk dat je de moeite neemt om goed te kijken welk hostingpakket je aanschaft anders loop je straks tegen de lamp.

Uitbesteden

Het kan natuurlijk dat je na het lezen van dit artikel denkt: wat een werk zeg, daar heb ik helemaal geen tijd voor. Dan adviseer ik je de vraag wat is WordPress af te vinken en af te stappen op een professional.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *